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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Pesca e Aquicultura.
Data corrente:  29/10/2019
Data da última atualização:  14/02/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SOUZA, J. P. de; BORTOLON, E. S. O.; BORTOLON, L.; CAMARGO, F. P. de; CONCEIÇÃO, W. S. S.; LIMA, A. de O.; VEZZANI, F. M.
Afiliação:  JESSICA PEREIRA DE SOUZA, UFRGS; ELISANDRA SOLANGE OLIVEIRA BORTOLON, CNPASA; LEANDRO BORTOLON, CNPASA; FRANCELINO PETENO DE CAMARGO, CNPASA; WILLIAN SOUSA SILVA CONCEICAO, FACULDADE CATÓLICA DO TOCANTINS; ALAN DE ORNELAS LIMA, FACULDADE CATÓLICA DO TOCANTINS; FABIANE MACHADO VEZZANI, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ.
Título:  Carbon dioxide emissions in agricultural systems in the Brazilian savanna.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Journal of Agricultural Science, v. 11, n. 1, p. 242-250, 2019
ISSN:  1916-9760
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The objectives of this work were to evaluate the CO2 emission potential of an Oxisol under integrated crop-livestock and no-tillage systems in the Brasilian Savanna; and to analyze the impact of soil temperature and soil moisture as factors that regulate the seasonality and the emission of C-CO2 in these systems. Field-scale study was carried out at Fazenda Brejinho, in Pedro Afonso-TO, under Oxisol. The production systems studied were integrated crop-livestock and no-tillage under cropped with soybean and corn. The amount of carbon (C) released from the soil in the form of CO2 (C-CO2) was evaluated using cylindrical chambers installed in the field with a vial containing sodium hydroxide to collect CO2 released from the soil (soil emission) in an interval of 15 hours. Five evaluations were conducted over crops growing season, started in 01/26 through 06/16/2015. Data were tested to analysis of variance and the means were compared with Duncan test at 5%. The emission of C-CO2 differed between treatments in all evaluation periods. On average, the temperature ranged from 26.5 to 27.7 °C, the soil moisture ranged from 12.2 to 15.7% and the C-CO2 emission ranged from 87.4 to 119.9 mg m-2 h-1. Temperature, soil moisture and the production systems contributed to the emission and seasonality of carbon dioxide emissions. The integrated crop-livestock cropped with soybean/corn rotation was the system that had the lowest carbon dioxide emission.
Thesagro:  Carbono; Cerrado; Dióxido de Carbono; Plantio Direto; Temperatura do Solo.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/203902/1/CNPASA-2019-jas.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pesca e Aquicultura (CNPASA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPASA826 - 1UPCAP - DDCNPASA_AP402019.040
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Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite.
Data corrente:  17/12/2012
Data da última atualização:  28/06/2023
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  AROEIRA, L. J. M.; PIRES, M. de F. A.; ALVIM, M. J.; PRATA, M. C. de A.; PACIULLO, D. S. C.; CARVALHO, F. S. DE.
Afiliação:  LUIZ JANUARIO M. AROEIRA, PESQUISADOR APOSENTADO; MARIA DE FATIMA AVILA PIRES, CNPGL; MAURILIO JOSÉ ALVIM, PESQUISADOR APOSENTADO; MARCIA CRISTINA DE AZEVEDO PRATA, CNPGL; DOMINGOS SAVIO CAMPOS PACIULLO, CNPGL; FREDERICO SIMÕES DE CARVALHO.
Título:  Produção orgânica de leite.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  In: CAMPOS, O. F. de; MIRANDA, J. E. C. de ed.). Gado de leite: o produtor pergunta, a Embrapa responde. 3. ed. rev. ampl. Brasília, DF: Embrapa; Juiz de Fora: Embrapa Gado de Leite, 2012.
Páginas:  p. 262-267.
Série:  (Coleção 500 perguntas 500 respostas).
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Produção de leite.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/942838/1/Producao-organica-de-leite.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Leite (CNPGL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPGL19608 - 1UPCPL - DD
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